• 30.09.2023

Министърът на отбраната: Няма струпване на войски на НАТО в България

 Министърът на отбраната: Няма струпване на войски на НАТО в България

Снимка: trud.bg

Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това заяви по време на заседанието на комисията по отбрана в НС министър Стефан Янев, цитиран от БНТ.

Янев обясни, че все още правителството не е взело решение за разполагане на сухопътни войски, но е в в ход подготовката му. Обществото ще бъде информирано, когато бъде готово.

В хода на дискусията той даде пример, че българската армия също е натовска армия и такива сили може да бъдат изцяло под българско командване.

Министър Янев поясни, че срещите на НАТО в Полша и Уелс са били по повод напрежението между Русия и Украйна, но настоящите операции по „Еър полисинг“ са се превърнали в рутинни през годините.

Закупуването на нови 8 изтребителя е заложено, но предстои да се уточни цената. Повече от година 8 млади български пилоти се обучават да пилотират Ф-16 в САЩ.

Съставът на българската армия все още се доокомплетова, а причината затова е липсата средства. През годините военното министерство е наемало само толкова военнослужещи, колкото министерството на финансите през държавния бюджет е допускало.

В 16.30 ч. днес премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Свързани публикации

None found