• 27.02.2024

Министърът на земеделието: Няма прекомерна сеч в района на наводненията

 Министърът на земеделието: Няма прекомерна сеч в района на наводненията

Снимка: архив

Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е около 20 квадратни километра, няма прекомерна сеч. Това каза в „Денят започва“ Явор Гечев – служебен министър на земеделието.

Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и състоянието 10 години назад и това как сечите влияят назад във времето. В проверките ще участват не само местни екипи.

При дърводобива има правило за 15 метра от страни на реките да не се пипа дървесината, но водата е била толкова голяма, че 15 км от населените места тази линия я няма и дървесината директно се е спряла в първите населени места.

„Това бедствие е в такива размери – колосални – 200 литра на квадратен метър за няколко часа“, каза той.

Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, каза още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет ще осигури необходимите средства.

Малките стопани също да описват щетите, каза още той.

Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им. От МЗ ще съдействат максимално на хората.

Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.

Той потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целия Трилистник.

Свързани публикации

None found