• 25.05.2024

Милка Христова: Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи

 Милка Христова: Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи

Снимка: BGReporeter.info

Най-важните комунални услуги – вода, топлина и почистване, трябва да бъдат осигурявани от общински дружества, които да гарантират ниски цени и качество на услугата, смята заместник-председателят на групата на „БСП за България“ в СОС

Очаквам цената на водата от следващата година да се увеличи във връзка с новия бизнес план на „Софийска вода“ АД. Това каза Милка Христова, заместник-председател на групата на „БСП за България“ и на Столичния общински съвет, съобщават от пресцентъра на БСП – София.

„Концесионният договор със „Софийска вода“ е сключен през 1999 г. В него е заложено цената на водата до края на договора през 2025 г. да бъде 43 стотинки и половина, а загубите на вода от 60% да спаднат на 16% до края на договора. Но каква е ситуацията в момента. Цената на водата е 2.93 лв., а загубите са 48%. Новият бизнес план на „Софийска вода” АД, който е за периода 2022 – 2026 г., предвижда цената да е 3.26 лева, а за загубите се предвижда, че ще стигнат 30%“, разказа тя. Според Христова концесионният договор не само не е изпълнил основните показатели, които влияят върху цената на водата, а напротив – тя е над седем пъти по-висока, а загубите не са намалели.

Обръщам такова внимание на загубите, защото „Софийска вода“ си е извоювала от КЕВР те да се калкулират в цената, която столичани плащат. Нямам представа как дружеството се е уредило с този бонус, но в цената на парното загубите на топлинна енергия, които не са никак малки, не са включени“, заяви общинският съветник от „БСП за България“.

Свързани публикации

None found