• 23.06.2024

Мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим ще обсъдят управляващите

 Мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим ще обсъдят управляващите

Снимка: wikipedia / Язовир Камчия

Спешни мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим през 2021 година ще представят следващата седмица на Коалиционен съвет от Министерство на околната среда и водите и НФСБ, съобщиха от политическата формация.

Проблемите с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието е обсъдил днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров на среща с ръководството на партията в Добрич, уточняват от партията. Засегната е била и темата за „критичните нива на язовир „Камчия“ – основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места“.

След инспекция на язовирите „Тича“ и „Жребчево“, министър Димитров е имал работна среща и с ръководството на НФСБ в Добрич, съобщиха от политическата формация.

Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. „Цонeво“ край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“  – деривация „Китка“ за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.

По време на работната среща с министър Димитров са обсъдени проблемите с водоснабдяването на Добрич, както и с Пречиствателната станция, финансирана по Оперативна програма „Околна среда“.

Свързани публикации