• 15.07.2024

Медици от столичната онкоболница на протест

 Медици от столичната онкоболница на протест

Снимка: BGReporter.info

Медици от столичната онкологична болница протестираха срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито Covid отделение с 29 легла. Според лекари и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако Covid зоната започне да работи активно, съобщава БНР.

Всички медици в столичната онкология са убедени зад тезата, че е опасно за пациентите с онкологични заболявания да бъдат лекувани с пациенти с Covid-19.

Проф. Панайот Куртев, който е началник на отделението по обща и коремна хирургия заяви:

„Ние сме готови да помогнем на всяка една болница, в която има коронавирус – т.е. клиника създадена, но е недопустимо създаването на такава клиника в центъра по онкология. Т.е. ние защитаваме онкоболните. Аз искам тук да знам къде са и пациентските организации“, каза той.

Според проф. Панайот Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Д-р Стефан Константинов – директор на учебното заведение, не знаеше защо колегите му протестират:

„Аз нямам притеснения. Аз излязох, след като бе обявено по всички медии, че ще има протест пред болницата. И тъй като не знам за какво е този протест, не разбирам защо трябва да се прави пред болницата, каква е тази форма, какво го е наложило, тъй като никой от персонала не е дошъл да каже какво го притеснява. Затова идвам да видя кои са хората, които протестират и за какво протестират“.

„В момента в болницата имаме един пациент онкоболен, който е с вирус, който е с Covid“, добави той.

Д-р Константнов каза още, че ще се срещне днес с екипа на болницата, за да успокои колегите си, че няма място за притеснения.

Но притеснения има и сред пациентите.

Свързани публикации