• 25.05.2024

„Медии и истина“ е темата на 16-ата световна среща на българските медии

 „Медии и истина“ е темата на 16-ата световна среща на българските медии

Снимка: wikipedia.org

Медии и истина“ е темата на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
На официалното откриване днес в Рилския манастир ще присъстват министърът на външните работи Светлан Стоев, министърът на образованието и науката Николай Денков, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Петър Паунов – кмет на Кюстендил.
Началото на форума ще бъде поставено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Цар Симеон Втори ще открие медийната среща. Той е лично свързан с Рилската света обител, където е гробът на неговия баща – цар Борис Трети. По времето на кабинета „Сакскобургготски“ (2001-2005), България става член на НАТО и подписва договор за присъединяване към Европейския съюз. Тогава е и първата световна среща на българските медии, организирана от БТА (23-25 май 2005 г., София).

През 2004 г., в негово присъствие, е подписан Етичният кодекс на българските медии, който се прилага и до днес.

ПРОГРАМАТА

Програмата на форума е разделена на четири панела, като три от тях ще бъдат на 18 октомври. „Вярата в медиите“ е с модератор Георги Милков и участници проф. Иван Желев – богослов, проф. Георги Каприев – философ, Димитър Ганчев – ръководител на българската програма на радио „Ватикана“, и Евгени Веселинов – главен редактор на BulgariCA, САЩ.

Във втория панел „Надеждата в медиите“, модериран от Петър Галев (оперативен директор на CredoWeb) ще участват доц. Георги Лозанов от БТА – културолог и медиен експерт, проф. Коста Костов – национален консултант по белодробни болести към НЗОК и главен редактор на списание Inspirio, Бранислава Бобанац – журналист от Кипър, и Камелия Илиева от списание „Роден глас“, Чехия.

„Лъжата в медиите“ е темата на третия панел с модератор Ралица Ковачева – главен редактор на Factcheck.bg. Участници са проф. Боян Знеполски – социолог, Мариана Христова – редактор на EuroChicago, Йосиф Давидов – редактор във вестник „Нова дума“ (Испания). Журналистът от БНТ Бойко Василев ще модерира четвъртия панел „Изборът в медиите“, в който със свои позиции ще се включат историкът проф. Петър Стоянович от БАН, Доника Ризова – комуникационен директор на Сдружението за модерна търговия, и Борислав Николов – ръководител на Ethnique media в Монреал, Канада. Предвидена е свободна дискусия в края на всеки един от панелите.

НАГРАДАТА

Националният дарителски фонд „13 века България“ с изпълнителен директор Слава Иванова ще връчи в понеделник традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

Отличието е обявено и присъдено за първи път по време на деветата световна среща на българските медии (13-18 октомври 2013 г., София, Пловдив и Велико Търново).

Първият носител е Светла Кьосева от списание „Хемус“ в Унгария. Следващи лауреати са Мария Захариева от сп. „Българи“ в Чехия – през 2014 г., Дора Костова, която 26 години издава вестник „Роден край“ в Украйна – 2015, Даниела Горчева, издател на сп. „Диалог“ в Нидерландия – 2016, Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма „Български хоризонти“ в Канада – 2017, Димитър Ганчев от българската програма на радио „Ватикана“ – 2018, и „БГ Войс“ – Чикаго, САЩ, получава годишната награда на „13 века България“ – през 2019 г.

СЪПЪТСТВАЩИТЕ СЪБИТИЯ

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде открита на 18 октомври.

Организатор е Държавният културен институт към Министерството на външните работи. Ще бъде прожектиран и филм на БТА „Спомен за Максим Минчев“.

Същия ден още един художествен проект, наречен „Босилеград в цветове“, ще бъде представен от Александър Димитров – главен редактор на „Глас прес“ в Босилеград, Румен Баросов – председател
на студентското читалище „Св. Климент Охридски“.

Вечерта на 18 октомври ще завърши с музиката на Дани Милев и представянето на проекта „Заведи ме…“ – за концерти сред българските общности по света.

Тридесетгодишният юбилей на списание „Хемус“, Будапеща, ще бъде отбелязан със събитие в института „Лист – унгарски културен институт“, в София, на 19 октомври вечерта.

В рамките не световната среща ще бъде подписан и договор за сътрудничество между БТА – от генералния директор на агенцията Кирил Вълчев, и кмета на Кюстендил Петър Паунов – за съвместно отразяване на 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.

Световната среща на българските медии се организира в партньорство с Рилската света обител, община Кюстендил, националния дарителски фонд „13 века България“, Държавния културен институт към министъра на външните работи, студентското читалище „Свети Климент Охридски“, сдружение „Глас“ – Босилеград, „България ер“, Сдружението за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.

Срещата ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на CОVID-19, въведени със заповеди и актове на публичните органи.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found