• 17.04.2024

МВнР протестира срещу разрушаването на паметника на загиналите български туристи в Охрид

 МВнР протестира срещу разрушаването на паметника на загиналите български туристи в Охрид

Снимка:МВнР

Паметникът на брега на Охридското езеро, който беше открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба „Илинден“, е разрушен, предаде агенция БГНЕС. Унищожена е „стилизираната капка“, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. Тогава се удавиха 15 български туристи.


Министерството на външните работи на България изрази възмущението си във връзка с оскверняването на паметника.„Подобно отношение към паметта на загиналите българските туристи е недопустимо. Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност, заявиха от външното ни министерство.

Малко след това Министерството на външните работи на Република Северна Македония категорично осъди вандалския акт с оскверняването на паметника в Охрид.

„Компетентните служби са информирани и скоро ще премахнат последиците от това престъпление на безотговорни и злонамерени лица, за да можем да почетем достойно жертвите на тази трагедия“, отбелязаха от македонското външно министерство.

„Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България са винаги добре дошли“, подчертаха още от ведомството.

Свързани публикации