• 23.06.2024

Марковски: До 15 дни арест за яйце по сграда или бомбичка и глоба до 200 лв.

 Марковски: До 15 дни арест за яйце по сграда или бомбичка и глоба  до 200 лв.

Снимка: БНР

Според адвокат Марин Марковски протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”

заяви в ефира на Nova адвокат Марин Марковски

Протеста от 2 септември, при който напрежението между демонстранти и полиция ескалира, Марковски обясни какви са правата на протестиращите и на полицията при протестите.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява“ обясни адвокат Марковски.

Снимка: адвокат Марин Марковски

Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства, категоричен е адвоката и добави, че според закона силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред.

Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова, заяви адвокат Марковски.

„Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното.”

каза още адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Свързани публикации