• 21.06.2024

Марияна Николова: Тече ваксинация на членовете на изборните комисии

 Марияна Николова: Тече ваксинация на членовете на изборните комисии

Снимка: МС

Машините за гласуване се охраняват от жандармерия в митнически склад, който се намира под специален разпоредителен режим, уточни министър Николова, пред БНР.

Машините за гласуване се охраняват от жандармерия. Поехме ангажимент охраната да е обезпечена от страна на МВР и това е извършено„. 

Това заяви вицепремиерът и координатор по подготовката на изборите.

Тя уточни, че няма нерегламентиран достъп до склада, в който се съхраняват машините.

„Качествата на машините не се определя от това къде се съхраняват – в частен или в държавен склад. Охраната е осигурена. Това е митнически склад и се намира под специален разпоредителен режим, който е определен от държавата. Няма да се допусне нерегламентиран достъп, не трябва да има притеснения

категорично подчерта Николова.

Има регламент и ред, по който ще се проверяват машините от институциите, отговарящи за стандартизацията им, посочи координаторът по подготовката на изборите.

Предвижда се с 50% да бъдат увеличени възнагражденията на членовете на комисиите. За членовете на СИК е с 40 лева повече, на председателите и зам.-председателите са по-големи и също се увеличават с 50%. Предвидени са и допълнителни плащания за подготовката за машинно гласуване и за подреждането на самата секция“, обясни тя.

Министър Николова акцентира, че за провеждането на парламентарните избори е определена сума от 65 251 000 лева, в която са включени и допълнителните възнаграждения.

Тя добави, че разходите по бюджета на ЦИК за организационно-техническата подготовка на изборите е 8 000 050 лева и те са осигурени. 

С постановление на МС от 17 февруари са осигурени 2 297 600 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за противоепидемични мерки за провеждането на изборите, каза вицепремиерът и добави:

„МЗ трябва централизирано да осигури необходимите материали, с които да бъдат снабдени областните управи и общините“.

Марияна Николова съобщи, че вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии.

Интервюто на Диана Янкулова с Марияна Николова в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.

Свързани публикации

None found