• 20.07.2024

Лъчезар Борисов: Ще има максимален контрол по магазините

 Лъчезар Борисов: Ще има максимален контрол по магазините

Снимка: БГНЕС

На брифинг в Министерството на икономиката министър Лъчезар Борисов и представителят на Националния оперативен щаб доц. д-р Ангел Кунчев разясниха какви мерки ще предприеме държавата спрямо големите хранителни и нехранителни търговски вериги след проведените две срещи с представители от бранша.

,,Ние ще съдействаме по отношение на опашките, които се случват пред търговските вериги. За целта вече съм провел разговор с вътрешния министър и в момента се прави план-график, така че по време на празниците да не се допуска нарушаване на противоепидемичните мерки. От търговските вериги се очакваше помощ и по линия на социалното министерство. Там също постигнахме договорка – ако имат недостиг на работни кадри, такива светкавично ще им бъдат осигурени през бюрата по труда“, увери Лъчезар Борисов.

След разговори с представители на търговския бранш се обединихме около мнението за плътното спазване на противоепидемичните мерки, защото най-важното е здравето на хората, от които пък зависи икономиката. Голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност, разполагат с повече дезинфектанти, повече проверки на входовете, а някои от тях са удължили работното си време. Имаме тяхното уверение, че пропускателният режим ще бъде на високо ниво, допълни още той.

Поемаме ангажимента да бъдем строги по отношение на изпълнението на тези мерки. Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките, добави министърът на икономиката.

По отношение на т.нар. зелени коридори министър Борисов посочи, че те трябва да останат, защото „трябва да мислим за нашите родители“.

За да има максимален контрол, ще бъдат мобилизирани всички държавни институции – и РЗИ, и полицията, а в тяхна помощ ще изпратя и инспекторите от Комисията за защита на потребителите, уточни още той.

До момента над милиард и 100 милиона лева са инвестирани, като финансова подкрепа към повече от 250 хиляди работни места.

Свързани публикации