• 21.06.2024

Лекар: Признак на какви заболявания е постоянното чувство на глад

 Лекар: Признак на какви заболявания е постоянното чувство на глад

Специалистът по хранене Лия Гавашели посочва на какви заболявания може да е признак постоянното чувство на глад.

Според Гавашели постоянният глад е признак за нарушение на хормона лептин, пептиден протеин, който засяга центъра за ситост. Клетките не получават глюкоза и са постоянно „гладни“. Това предполага, че лицето има инсулинова резистентност. Това състояние обикновено се среща при пациенти с диабет тип 2.

Също така е необходимо да се изключат причините от психологически характер. Някои психични разстройства се характеризират с чувство на глад – зависимост от храна и компулсивно преяждане. Ето защо първо трябва да посетите общопрактикуващия си лекар, а след това и други специалисти, казва Гавашели.

Компулсивното преяждане представлява едно от най-честите хранителни разстройства. То се характеризира с неконтролируем прием на голямо количество храна за кратко време, в резултат от което рано или късно се стига до затлъстяване.

„След преглед се разкрива основната причина за чувството на глад. Терапията е насочена към изравняване на хормоналния статус и справяне с инсулиновата резистентност“, отбеляза специалистът.

Свързани публикации

None found