• 21.06.2024

Лекар от 5 МБАЛ към свой колега от Спешна помощ: Ти, к’ъв си, бе?!

 Лекар от 5 МБАЛ към свой колега от Спешна помощ: Ти, к’ъв си, бе?!

Снимка: BGReporter

За скандално и недопустимо отношение към пациент, близикте му и екип на Центъра за Спешна помощ София съобщава сайта ТВНовини.бг.

Техен читател разказва неприятна случка разиграла се посреднощ в “Пета МБАЛ – София ЕАД” (Пета градска) с участието на д-р Кольо Спасов.

Екипът на ТВНовини.бг, споделя съобщението от г-н Атанасов без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа,

Бих искал да Ви разкажа за едно потресаващо мое преживяване. На 02.12.2020г. (сряда) се наложи да повикаме бърза помощ за наша близка – баба в 13:00ч. След огромно забавяне от 9 часа и непрекъснато звънене от наша страна тя пристигна в 22ч. Бяхме закарани до “Национална кардиологична болница” (Трета градска), където пациентката беше прегледана и изпратена към “Пета МБАЛ – София ЕАД” (Пета градска). Тук започва най-неприятното преживяване не само за нас, но и за водача и лекаря от линейката (СВ 6248 РХ). Бяхме посрещнати от д-р. Кольо Спасов в 00:10ч на 03.12.2020г(четвъртък). Още с приближаването до линейката лекаря от нея беше посрещнат с изречението “Ти к’ъв си бе?! Доктор ли си к’ъв си?!”.

Пациентката беше погледната от д-р. Кольо Спасов и цитирам: “Аз тука няма да я взимам оправяйте се!”. Лекаря от линейката го помоли за подпише документ, че е отказал да я приеме, при което отново цитирам отговора на д-р Кольо Спасов: “Абе ти к’ъв си тука да ти подписвам документи! Я ми се махайте от главата!!!”. Шофьора на линейката помоли д-р Кольо Спасов отново да подпише, за да може той да оправдае курса извършен до “Пета МБАЛ – София ЕАД” (Пета градска), при което последва поредният смайващ отговор “Абе аз на тебе ли ще ти подписвам и ще ти давам отчет?! Ти си шофьор оправяй се! Няма да говоря с някакъв си шофьор, камо ли да му давам обяснение.”. Слушайки това отношение аз помолих този неучтив доктор за имената ми, който до този момент не ми бяха известни и тук отново последва отговор в негов стил “Кольо Спасов съм аз!!! Що проблем ли имаш?! Аре викни полиция, ако искаш!!! АЗ СЪМ ПОЛКОВНИК!!! Полковник Кольо Спасов! Ама ти си неграмотен и на дали можеш да го напишеш! Аз не съм назначен тука случайно, за да ми се дръвчат някакви лайнари.” Аз останах потресен. Дори не знаех как да отговоря на това нещо.

То ме извади от равновесие. Доктора се завъртя с гръб към нас и влезе в болницата, оставяйки нас всички гледащи се с недоумение (аз, шофьора на линейката, лекаря от линейката и съпругата ми, седяща на стола до болната в линейката) и с липса на какъвто и да е подписан документ. Шофьора на линейката сподели, че от негови колеги знае името на д-р. Кольо Спасов и че винаги при среща с него разговорите протичат по същия начин. Екипа от линейката се свърза с техния център, обясниха ситуация и отговора от отсрещната страна беше “Много съжаляваме, че сте попаднали на смяната на д-р. Кольо Спасов! Той винаги е такъв.”

След преживяното недоумение бях изумен как този човек се отнесе не към мен или към болната ми близка в линейката, а към събствените си колеги. По-лошото беше, че явно той е изестен с това. Тази нощ за всички нас беше кошмар, който се превърна в още по-неприятен заради това отношение на лекар! Реших, че не мога да оставя така нещата!

Пиша Ви това писмо с молбя да бъдат взети някакви мерки и този лекар да бъде наказан за поведението си. Той ме увери, че това няма как да стане, тъй като не е случаен човек, а е полковник и никой не може да му направи нищо. Моля Ви докажете ми, че този човек не е прав и че възмездие за такова поведение все пак може да има!

Всички сме хора и не бива никой от нас да получава подобно отношение! Очаквам официален отговор на това писмо!

С Уважение, Иван Атанасов

В крайна сметка възрастната пациентка не е приета от д-р Спасов и е откарана в Окръжна болница.

Екипът на ТВНовини.бг своевременно е уведомил лично министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и очаква отговор информация за проверка на съответния медик и болница в кратък срок. 

Потърпевшият ни читатател също е уведомил Министерство на здравеопазването, РЗИ София и други институции за неприятния случай.

Свързани публикации