• 23.06.2024

Кукушева: Хлябът в България не е от украинска пшеница

 Кукушева: Хлябът в България не е от украинска пшеница

„Българският хляб не се произвежда с украинска пшеница. Мелниците работят абсолютно прозрачно“, подчерта председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в „България сутрин“.

По думите й, мелниците са под непрекъснат контрол на няколко органа. „Ние сме нетен износител на пшеница. В България зърнена криза няма и няма да има. Качеството на родното производство е много високо. Не бива цената на хляба да се използва предизборно за политическо обстрелване. Хлябът ще бъде единствената гарантирана истинска храна, която ще бъде абсолютно достъпна за трапезата на всеки българин“, обясни тя.

Според последното проучване на Евростат хлябът у нас е поскъпнал с около 30% на годишна база, а в Европа скокът е по-нисък – 18%.

„Ако не беше премахнато ДДС-то, статистиката щеше да коментира, че с 50% се е покачила цената на хляба. Обяснимо е защо се покачва цената на хляба. С 200% се покачи цената на транспорта, с 500% се покачи цената на газта, с 380% се покачи цената на енергията, със 100% се покачи цената на труда, с над 200% имаме покачване на цената на допълнителни суровини и материали, както и на опаковки. Тази статистика говори, че все още производителите успяват да се справят с това покачване“, коментира още Кукушева.

Тя изтъкна, че от 9 юли цената на хляба е паднала с 20% във всички търговски обекти и производствени бази на България. По думите ѝ в момента виждаме плавно покачване на цената на хляба в малките търговски обекти, защото има покачване на цените на газта.

„Ние работим на пазарен принцип. Търсенето определя предлагането. Неслучайно цената на хляба е най-ниска в София, защото тук е най-голямо потреблението, конкуренцията, търсенето и предлагането. Към момента няма търговски вериги, в които да е променена цената на хляба, така че ние можем да говорим за пълзящо променяне на цената на хляба от малки производители в различни търговски обекти“, каза Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че зърното в момента има много стабилна цена. Тя съобщи, че цената на суровината е стабилна, но ситуацията с газта влияе на много от компонентите. Според нея изключително трудно се намират кадри в бранша.

Свързани публикации

None found