• 31.03.2023

КТ „Подкрепа“ организира международна конференция с фокус върху Западните Балкани

 КТ „Подкрепа“ организира международна конференция с фокус върху Западните Балкани

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ организира двудневна международна конференция на тема „Чрез укрепване на социалния диалог към по-успешна европейска интеграция“. Сред акцентите са феноменът, наричан „изтичане на мозъци“ и обезлюдяването на Западните Балкани, също и бедността и неравенствата в процеса на интеграция.

В конференцията ще участват генералният секретар на Европейския обучителен център за страните от Западните Балкани Зигрид Шрам, синдикални лидери и експерти от балкански и други европейски страни.

Според организаторите от КТ „Подкрепа“ продължаващата емиграция и увеличаващата се бедност в региона са два ключови проблема, които не само възпрепятстват процеса на европейска интеграция, но и задълбочават разликата в жизнените стандарти на гражданите на Европейския съюз и тези на страните от Западните Балкани.

Основна цел е да бъдат набелязани конкретни мерки и действия на синдикалните организации за намаляване на неравенствата и бедността и за ограничаване на процеса на емиграция от региона.

В програмата на форума са включени експозета от професор Васил Киров от Института по философия и социология към БАН, доцент Мария Желязкова от Европейската анти-бедност мрежа и Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“. Ще бъде обсъдена и темата за сътрудничеството между държавните институции и организациите на гражданското общество по отношение защитата на правата на потребителите.

Приветствия към участниците в международната конференция ще отправят заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов и заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

Източник: БНР

Свързани публикации

None found