• 25.05.2024

Кристиан Вигенин: Нови избори могат да доведат до рухване на политическата система и конституционния ред

 Кристиан Вигенин: Нови избори могат да доведат до рухване на политическата система и конституционния ред

“Аз лично бях убеден, че и 46-тото Народно събрание ще излъчи редовно правителство. Не можех да допусна, че след втори избори партиите на промяната няма да проявят мъдрост, за да постигнем общо управление. Бях опроверган, защото логиката ми не предвиди задкулисните влияния и липсата на зрялост. Затова сега съм по-предпазлив. Но за мен би било изключителна безотговорност отново да не може да се създаде правителство, макар и да е с по-къс хоризонт. Оставам оптимист.”, казва в интервю за 5Gmedia.bg, Кристиан Вигенин – зам. – председател на БСП. 

Според Вигенин последните месеци са допринесли за мобилизиране на избирателите и стабилизиране на влиянието на ГЕРБ. По думите му, се забелязва очакван отлив на гласове от победителя на предишните избори ИТН. 

“БСП винаги излиза на предизборния ринг за победа, но реализмът изисква да признаем, че постижимата цел е да си върнем второто място в тези избори.”. 

подчертава в интервюто
Вигенин

Заместник – председателят на столетницата пояснява също, че гледа със симпатия на всяко усилие България да се откъсне от хватката на корупционния олигархичен модел, чийто основи, според него са  заложени преди Борисов. По думите му, от ГЕРБ просто са се развили и доведени до съвършенство от Борисов и партията му.

В същото време всеки следващ ден ме убеждава, че „Промяната продължава“ залага повече на политическия ПР, а съдържанието видимо не достига.

завява Вигенин.

Според него, националният интерес и политическата логика изискват да се направят нужните усилия за създаване на работещо правителство. Вигенин смята, че БСП ще се постарае това да се случи и тогава ще избегнем поредни избори. Вигенин изказа опасения, че нови избори могат да доведат до рухване на политическата система и конституционния ред, с непредвидими последици за хората и държавата. 

Свързани публикации

None found