• 20.07.2024

Красимир Янков иска премахване на бонуса за водачите на листи

 Красимир Янков иска премахване на бонуса за водачите на листи

Снимка: BGreporter.info

Социалистите, които напуснаха групата на БСП заради несъгласие с водената от лидера Корнелия Нинова политика, предлагат изменения в Изборния кодекс. На брифинг в Народното събрание Красимир Янков подчерта, че промените касаят преференциите в бюлетините.

Забравената тема за избор от страна на гласуващите кой да ги представлява в българския парламент, може да се постигне с отлагане на така наречения бонус за водачите на листи и отпадане на служебното въвеждане към водачите на листи с вота на тези, които не са гласували с преференция, обясни той.

Нужно е да се прецизира начинът, по който се отчитат преференциите за даден кандидат. така ще може да се гласува за личността, а това ще намали влиянието на партията според Янков. Така ще се стимулира активността сред избирателите, а и индивидуалната отговорност няма да се заменя с групова безотговорност, обясни независимия депутат. Избирателят ще може да избере кой от кандидатите в листата може да го представлява най-добре. Ще се повиши избирателната активност с предлаганите промени. Това, според него, ще се спре с изграждането на вътрешнопартийни елити.

Групата на независимите депутати предлагат още да отпадне задължителното гласуване, както и прагът от 7% нужен за пренареждане на листата.

Свързани публикации