• 04.03.2024

Коронавирусът влезе в над 20 училища в София

 Коронавирусът влезе в над 20 училища в София

Снимка: МОН

Сериозен ръст на случаи на заразени деца и учители в столичните училища отчитат от РЗИ в столицата две седмици след старта на учебната година.

В над 20 от учебните заведения са установени заразени ученици и учители, съобщи за Dariknews директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Става въпрос обаче за единични случаи. „Засега нямаме нито едно огнище в софийско училище“, коментира д-р Пенчев.

Към момента няма хоспитализирани ученици с COVID-19, заяви още шефът на столичната РЗИ, която следи ситуацията в над 200 училища.

„В повечето случаи при учениците става въпрос само за носителство“.

допълни д-р Пенчев

От изследваните до момента около 600 учители на територията на София пък много малък процент имат изградени антитела.

Сред педагозите обаче, за разлика от развоя на инфекцията при децата, има налице клиника на заболяването, но като цяло няма тежки случаи, обясни д-р Пенчев.

Подробни данни за заболеваемостта в учебните заведения на територията на столицата ще бъдат изнесени по време на първата пресконференция на Националния щаб за борба с коронавируса в четвъртък.

Попитан защо в повечето училища в столицата учениците седят по двама на чин,  директорът на РЗИ-София коментира, че в някои учебни заведения децата са настанени по едно на маса, но прилагането на мерките е изцяло въпрос на организация на училищното ръководство.

Свързани публикации