• 18.07.2024

Корнелия Нинова печели изборите за председател на БСП

 Корнелия Нинова печели изборите за председател на БСП

Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова е получила над 80 процента гласове от прекия избор за председател на БСП. Това съобщиха от ЦИК на партията. В 10 часа Комисията по провеждане на избора за председател на партията ще  даде пресконференция в централата.

Кандидатите бяха четирима: досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев и депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Кандидатите са четирима: досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев и депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. 

От Централната избирателна комисия за избора обявиха, че всички с право на глас са около 80 900. Получени са над 50 жалби, обявиха от ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции.

Снимка: BGreporter.info

Според правилата, приети от Националния съвет, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран ще бъде кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица – на 19-ти септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Свързани публикации