• 30.11.2022

Компании от Гърция и Израел ще доставят дронове на армията ни

 Компании от Гърция и Израел ще доставят дронове на армията ни

Гръцката компания UCANDRONE PC и израелската INNOCON INNOVATIVE CONTROLLERS LTD са определени да доставят безпилотни летателни системи за българската армия. Дроновете трябва да се докарат в базата на Военно формирование 24 620 – село Свобода.
Поръчката, обявена от Министерството на отбраната в началото на ноември миналата година, е финализирана с решение на служебния министър Димитър Стоянов. Разделена е на две обособени позиции, като най-ниска цена е единствен критерий за избор на изпълнител. Преговорите с кандидатите са проведени на два етапа през април т. г. (2022).  

На финала гръцкото дружество със седалище в Атина е класирано на първо място за доставка на безпилотна летателна система Клас 1 – МИНИ, с оферта от 6 724 800 лв. без ДДС. Дронът е предназначен за тактическо въздушно разузнаване, с предаване на цифрова информация и визуална тактическа обстановка при непрекъснато наблюдение на бойното пространство, за откриване и разпознаване, за определяне и указване на целта в хода на обща огнева поддръжка на формированията от сухопътните войски.

Системите  трябва да са минимум три на брой, с дължина и ширина по 3 метра, максимална височина на полета не по-малка от 4000 м над морското равнище, не по-малко от 20 км разстояние от наземната станция при автономен полет, максимална излетна маса – до 8 кг.

Дружеството от Израел е избрано да достави безпилотна летателна система Клас 1 – МАЛКИ, с цена 8 941 663 лв. без ДДС. Тези дронове са предназначени за водене на тактическо въздушно разузнаване, с предаване на цифрова информация и визуална тактическа обстановка при непрекъснато наблюдение на бойното пространство, за откриване и разпознаване на обекти върху местността, за определяне и указване на целта в хода на обща огнева поддръжка на механизираните бригади от сухопътните войски.

По тази позиция се изискват минимум три безпилотни летателни апарата. Дължината им трябва да е до 5 метра, толкова трябва да е и разпереността на крилата им, височина на полета – повече от 4500 метра над морското равнище, не по-малко от 120 км разстояние от наземната станция при автономен полет и запис на видеоинформацията на борда на летателния апарат, 150 кг максимална излетна маса.

Отстранени от участие в двете позиции са: израелската ELBIT SYSTEMS Ltd, заради оферта, която не отговаря на предварително обявените условия; украинската „ТОВ УКРСПЕЦСИСТЕМС“ – защото не е подала в определения срок първоначална оферта след като е получила покана.

Консорциум „БЛА-МО-С“ между фирмите „Електрон прогрес“ ЕАД, „Грейт Бейр Технолоджи – България“ и „Авиационна производствена компания „Скаетон“ ООД е отстранен по втората позиция, защото не е подал оферта в определения от възложителя срок след получаване на покана за участие.

Договор обаче на този етап не може да бъде подписан за втората позиция, защото обединение „Български безпилотни летателни системи“ между фирмите „Контракс“ АД и „Телесис“ ЕООД е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Израелският участник обаче е дал най-ниска цена, така че предстои да видим какво ще каже КЗК.

Свързани публикации

None found