• 05.03.2024

Комисията по граждански свободи в европарламента прие проект на резолюция за ситуацията у нас

 Комисията по граждански свободи в европарламента прие проект на резолюция за ситуацията у нас

Снимка: ЕРА

Проект на резолюция относно значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, в това число и независимостта на съдебната власт, разделението на властите и свободата на медиите в България беше приет от Комисията по граждански свободи на Европейския парламент.

Освен това в документа се подчертава необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС. Подчертават се и опасенията, че евросубсидиите и парите на данъкоплатците се използват за нарастване богатството на лица, свързани с управляващата партия, допълва пресслужбата на ЕП, цитирана от онлайн изданието Нюз.бг.

Подедата конституционна реформа е редно да бъде предшествана от подходящи консултации, за да бъде в съответствие с международните стандарти, се казва още в проекта. Набляга се и на липсата на осезаеми резултати от разследвания за корупция по високите етажи на властта, влошаването на свободата на медиите, използването на сила по време на простестите срещу жени, деца и журналисти.

Свързани публикации

None found