• 15.07.2024

Колко ще плащаме за паспорт на блока

 Колко ще плащаме за паспорт на блока

Снимка: BGReporter.info

300 лева е санкцията, ако не се извади документът до края на 2022 г.

В момента няма фиксирана пазарна цена за изготвянето на техническите паспорти на сградите.

Средно се очаква за апартамент от 60 квадрата цената да бъде в порядъка на 200 лв.

обясни Александър Александров-професионален домоуправител, цитиран от pariteni.bg.

Разходите се разделят между живущите в един вход, като е редно това разпределение да се случи на база големината на тези апартаменти, на база квадратура или на някакъв друг принцип.
 
Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите. До 31 декември 2022 година всички собственици трябва да са готови с документацията. Процедурата по подготовка на документите може да отнеме повече от година.
 
Срокът няма да бъде удължаван, защото процедурата вече четири пъти е отлагана. Тя е по изискване на Европейския съюз. Паспортизацията е задължителна за сградите, които са построени преди 2007 година. Глобите са 300 лв., но това не отменя ангажимента на собствениците такъв технически паспорт да бъде съставен.
 
По думите на Александър Александров техническият паспорт отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност.

Самата процедура може да стигне до година, процесът е сложен особено когато сградата се състои от повече от един отделен вход, т.е., няколко входа трябва да се обединят в едно, тъй като е важно да се знае, че паспортите се правят за цялата сграда, а не се прави поотделно за всеки вход.

уточни Александров.

Свързани публикации