• 18.07.2024

Кои болници в София лекуват деца с Covid-19

 Кои болници в София лекуват деца с Covid-19

Снимка: BGreporter.info

11 легла са заделени в Педиатрията

Три са болниците в София, които приемат деца с коронавирус и усложнения от него – Инфекциозна, Педиатрията и „Пирогов“, съобщава Dariknews.bg.

Проверката на медията е провокирана от въпросите на много майки, какъв е алгоритъмът за хоспитализация на деца, които не карат само с хрема и твърде леко, както масово се твърди, а някои развиват дори пневмония.

Лечебните заведения, в които се приемат лица до 18-годишна възраст със съмнение за коронавирусна инфекция са  – Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“, Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ ЕАД, по-известна като Педиатрията,  и Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, уточниха ни от пресцентъра на МЗ.

По информация на здравното министерство към момента няма недостиг на легла за деца в тези болници.

Педиатрията са отделили 10% от капацитета си за Covid пациенти – това са 11 легла.

Общият брой на леглата в Covid отделението на Инфекциозна болница е 80, като там няма обособено специално детско Covid отделение.

В детските отделения на Окръжна, Александровска и Втора градска болница не се приемат деца с коронавирус.

Няма разлика в реда за приема в болница на деца с Covid-19 и усложнения.

Дете с коронавирус и усложнение може да бъде прието за болнично лечение чрез спешно повикване на тел. 112 и транспортиране от медицинските екипи на центровете за спешна медицинска помощ до болница.

Свързани публикации