• 30.03.2023

КНСБ иска въвеждане на „заплата за издръжка“

 КНСБ иска въвеждане на „заплата за издръжка“

Снимка: BGReporter.info

В България да се въведе така наречената заплата за издръжка, за да се намали броят на нископлатените работници и работещите бедни – това предложи КНСБ на онлайн дискусия, посветена на Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз. Сметките на синдикалистите сочат, че за 2020-а година заплатата за издръжка е 1214 лева, а минималната работна заплата е едва 50 процента от нея. 

Според синдикалистите заплатата за издръжка е доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот. Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че става въпрос за механизъм, който „не оставя бедни работещи на пазара на труда, което е изключително важно, също и от политическа гледна точка – да се докаже, да се потвърди максимата, че заетостта вади хората от капана на бедността. Хората, които получават минимална близка до минималната работна заплата са стотици хиляди“.

От КНСБ настояват за ежегоден ръст от 17,5% на минималната работна заплата, което ще позволи тя да достигне нивото на заплатата за издръжка през 2025 година.

Ако същевременно средната заплата за страната расте всяка година с 12,5%, след 4 години минималното възнаграждение ще бъде 50% от нея.

Социалният министър в оставка Деница Сачева подчерта, че ролята на минималните заплати става все по важна в условията на икономически спад.

„България счита, че предложението на Европейската комисия за директива на Европейския парламент и на Съвета относно минималните работни заплати в ЕС е една добра основа за преговори“.

Свързани публикации

None found