• 27.02.2024

Кирил Петков: Развързваме ръцете на банките в подкрепа на бизнеса

 Кирил Петков: Развързваме ръцете на банките в подкрепа на бизнеса

Снимка: Кирил Петков

Разбирайки проблемите на малкия и среден бизнес доста добре за нас е много важно да вкараме оборотни средства там. Не трябва да забравяме, че в момента нямаме актуализиран бюджет. Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата. С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките. По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на брифинг по време на който представиха нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса, предаде novini.bg

Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата.

уточни още министър Петков

Що се отнася до ББР, той заяви, че ако бяха дадени още два заема по 150 млн. лв. то в момента тя нямаше как да участва в тази програма. „Надявам се оттук нататък ББР да участва само в подобни начинания“, каза още той.

В тази програма няма специфични лимитация, ако сте малък и среден бизнес можете да участвате, а периодът от 7 години е достатъчно голям период,за да можете да се възстановите, подчерта министърът на икономиката.

Свързани публикации

None found