• 25.05.2024

Кирил Петков – двоен гражданин в ГРАО

 Кирил Петков – двоен гражданин в ГРАО

Колаж: BGReporter.info

РИК-Пловдив трябва да отстрани бившия министър от листата

Ако до 12 октомври шефът на Почтената коалиция не представи сертификат от канадските власти, той не може да е депутат.

В КС също чакат Петков да представи сертификата

С двойно гражданство се води в списъците на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) Кирил Петков, съобщава “Труд”. Юристи коментираха, че заради този факт Районната избирателна комисия, в която ще бъде внесена кандидат-депутатска листа с неговото име, е длъжна да го извади от списъка за парламента. Петков вече съобщи, че ще е водач в Пловдив.

Всяка партия и коалиция, според хронограмата на ЦИК, до 12 октомври трябва да внесе листите си в съответната РИК. Лицата, които регистрират листите, представят следните документи в РИК: предложение от съответната партия или коалиция за листата, пълномощно за тези, които могат да я регистрират, образци за последователността на кандидатите в листите и декларация-заявление.

В декларацията-заявление всеки от претендентите вписва, че е съгласен да бъде регистриран и декларира, че отговаря на изискванията по чл.65 от Конституцията (за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода).

Петков веднъж вече подаде подобна декларация пред президента Румен Радев, преди да бъде назначен за служебен министър. Тя вероятно ще се окаже с невярно съдържание, а Петков ще попадне под ударите на Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за подобно деяние. 

Свързани публикации

None found