• 27.09.2022

Кацаров: Все още няма потвърден случай на „Омикрон“ у нас

 Кацаров: Все още няма потвърден случай на „Омикрон“ у нас

Снимка: БНТ

До този момент съмненията за „Омикрон“ у нас не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му засега не се налага предприемането на допълнителни COVID мерки.

„Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита“, добави той.

Кацаров допълни, че от десетина дни страната ни не е в червената COVID зона, в оранжева зона е и е на път да мине в жълтата.

„Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Едната е, че сегашният „Делта“ вариант протича по-тежко от предишните, но основната е, че много малко хора се ваксинираха“, заяви служебният здравен министър.

Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

Свързани публикации

None found