• 21.06.2024

Кардамски: Нинова се саморазправяше поединично и елиминираше бившите председатели на партията

 Кардамски: Нинова се саморазправяше поединично и елиминираше бившите председатели на партията

Снимка: BGReporter.info.

Не остана кой да обели една добра дума за Станислав Владимиров, след като тясното ръководство на Нинова се отрече от него два пъти. Тъжна работа. Наложи се сам да се изправи на амбразурата и да обяснява, защо е употребен. Предполагам, че Владимиров е осъзнал грешката си през последните години. Същата я допуснаха абсолютно всички знакови фигури от БСП, които днес са изхвърлени от всякакви ръководни органи. А тя е, че когато Нинова се саморазправяше поединично и елиминираше бившите председатели на партията, заместниците им, оперативните и организационни фигури, идейните генератори, мислещите и можещите, докато ги изчисти напълно, те си мълчаха. Мълча и Станислав Владимиров! Е, днес в БСП няма вече кой да застане зад него.

Нямам намерение да защитавам Станислав Владимиров, защото винаги съм следвал убеждението, че свършената работа е показател за качествата на една обществена личност. Поемайки мандата си за кмет, той завари Перник на ръба на хуманитарна катастрофа поради липсата на вода. Днес, проблемът е решен. Но за Нинова и лакеите й, това няма никакво значение. Убеден съм, че помежду си лоено повтарят всяка нейна дума. Сетих се за думите на Големия Радой Ралин: Откакто свят светува, все мазният отгоре плува.

И още за Станислав Владимиров. Той не е жертва на Нинова, а на автоимунно заболяване на БСП. Защо? Защото голямата част от членовете на партията са ярък пример за раболепие, безропотност и конформизъм. Те приемат, аплодират и отстояват всяко едно решение и действие на председателя. Тази абсолютна единност е имунитетът, който отбранява БСП от всякакви атаки и я задържа на политическия хоризонт у нас 30 години след промените. Досегашните лидери на левицата не си позволяваха да използват тези защитни функции срещу собствената си партия. Не и Нинова. През четирите си години на върха на БСП тя посочваше всяка ярка фигура за виновна в неподозирано разнообразие от грехове. Останалото го свършваше партията. До кокал!

По-важно е, защо Нинова продължава да жертва силните в БСП, след като си поръча и й сервираха безапелационна победа на вътрешните избори? Владимиров е прав, че тя жертва героите си, но това не отговаря на въпроса. Убеден съм, че до изборите Корнелия ще обезглави и последните останали фигури, които мислят и отстояват позиции в Националния съвет БСП и по места. Просто ще ги посочи, а смилането ще бъде свършено от самата партия по рефлекс. Та, с транжирането на мислещите, Корнелия Нинова ще си спести първо всякаква съпротива при представяне на листите за изборите, независимо колко спорни и скандални ще са те. Второ, няма да има и един, който да повдигне въпрос за резултата от вота, колкото и да е комичен. И трето, Нинова няма да има и каквато и да е съпротива, ако влезе в абсолютно безпринципна коалиция след изборите с ДПС, или ГЕРБ и с подкрепата на някои от очертаващите се нови политически играчи. Бързината с която превръща Позитано в кланица за самостоятелно мислещите подсказва, че вече се е договорила.

Всеки път, когато някои от отстранените фигури на БСП сподели, че Нинова не би посмяла да влезе в съюз с ДПС, или ГЕРБ, защото това би ликвидирало БСП, се умилявам. Как пък не допуснаха, че точно разпадането на Столетницата ще й реши проблема с търсенето на последваща сметка за решенията й? Няма партия, няма проблем.

Откакто Нинова смени ръководителя на пресцентъра на партията си нито един от оредяващите й приближени не е имал участие в националните медии. Всичко свързано с БСП се обяснява от нея. А тя вещае бъдеще с няколко опорки от Визия за България. Не помня кой и кога точно ги писа в пресцентъра. За липсата на настояща политика – нито дума.Бих перевразирал така: „Алтернативата“ в БСП ни отне и политиката.

През седмицата Драгомир Стойнев стана жертва на сладко отмъщение от Позитано. Беше похарчен в контролирана новина, че щял да бъде издигнат за президент на следващите избори за държавен глава от левицата. В БСП има стара практика, ако искаш някой да не стигне до който и да е пост, лансирай го предварително. Стойнев е изпитал на гърба си тази практика. Иначе контролираната новина отклони вниманието, че Нинова вероятно има лични амбиции и апетити към президентския стол, ако не й се реализира мечтата да стане премиер.

Не спират да ме изненадват уж десни избиратели, които са омерзени от днешната власт, дето се възбуждат от мисълта, че Нинова ще се разправи с Борисов и ГЕРБ. Много ми напомнят на онези в БСП, които я аплодираха на крака, когато бе избрана за председател. Разказваха притчи, как щяла да я поведе към светли бъднини. Пък тя взе, че я поведе към политическия край. Та, уважаеми, Нинова няма проблем с Борисов и партията му, освен че не е на тяхното място във властта. Тя ще има проблем с вас и очакванията ви. И знае как да го разреши, но няма да ви хареса.

Свързани публикации