• 27.02.2024

Кардамски: Нинова е напът да разобличи напълно Нинова

 Кардамски: Нинова е напът да разобличи напълно Нинова

Снимка: Валентин Кардамски / facebook

Ден, след като президентът Румен Радев заяви своето и на вицепрезидента Илияна Йотова намерение да участват в битката за втори мандат, председателят на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова мълчи, дали левицата ще ги подкрепи отново.

Сега мълчи, но само преди две седмици на консултациите при президента каза: „Нека да разсеем всички съмнения, че има раздори и война между БСП и президентството, което се опитват да пласират в публичното пространство.“ Тогава видимо изненада Радев, защото темата на срещата беше съвършено друга. Но Корнелия е доказала, че няма сила която да я спре, ако иска да вземе отношение по определен казус. Всъщност има една, и това е самата тя. И днес Нинова е напът напълно да разобличи и да срине Нинова.

Няма да се спирам за „прозренията“ на част от приближените й говорители, които изтъкват, че ако били на мястото на Нинова биха приели действията на Радев за „нож в гърба“. За съжаление те отдавна са на нейното място. Изместили са я и вече говорят от нейно име. Корнелия така и не разбра, че тези, които най-мило й подлагат съвестта си, най-бързо я предават. А това, че едно от интервютата беше публикувано по късни доби показва, че не е взимано по пантофи, а без пантофи. На тези говорители бих искал да им обясня за вредата, която нанасят на БСП, докато празнословят в защита на Нинова. Най-напред, подкрепата за Радев щеше да налее сериозен дивидент за левицата за предстоящите парламентарни избори. Подобен акт не изключва уставните процедури на номинации и одобрението им в БСП, защото можеше да бъде изразено отдавна като лична позиция на Нинова.

На следващо място, подкрепата за Радев и Йотова, които се утвърдиха като последователна опозиция на настоящата власт и застанаха твърдо на страната на гражданите, щеше да докаже, че БСП наистина се стреми да е алтернатива на това управление, а не заела ролята на платонична опозиция, която замеря Борисов с хартиени декларации. Можеше да отпадне и общественото подозрение, че Корнелия Нинова търгува с номинацията за президентската двойка, и дори цели да гарантира служебна победа на Борисов, ако се кандидатира за държавен глава. Щеше да пресече и обосноваващото се от действията й съмнение, че е влязла в колаборация с ГЕРБ.

И не на последно по важност място, Нинова можеше да спре разлома между нея и БСП, който става видим и за хора извън левицата. Напомням им, че вече много от структурите в страната изразиха подкрепа за втори мандат за Радев/Йотова. Утре, подкрепата на Нинова ще е закъсняла. Даже нечакана. Защо ли? Защото БСП вече подкрепя Румен Радев и Илияна Йотова и без председателката си.

Свързани публикации