• 23.06.2024

Кантарджиев: До края на лятото може да имаме 1-2 милиона ваксинирани

 Кантарджиев: До края на лятото може да имаме 1-2 милиона ваксинирани

Снимка: МС

Ниското ниво на антителата в кръвта ти няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция.

Тя бе на тема „Ваксини, имунизации – от основните принципи към новите разработки“. Според него, до края на лятото може да имаме 1-2 милиона ваксинирани.

По думите му, известните мутации на COVID-19 не пречат на ваксината. „Кръв от ваксинирани убива британския вариант“, каза още той. „Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил живота ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се децинфекцираме и изолираме“, поясни Кантарджиев, предава NOVA.

Кантарджев бе категоричен, че ваксината срещу коронавирус в никакъв случай няма да е вредна, но може да не е много ефективна. „В Европа няма да се допусне ваксина, която ще предизвика нежелани реакции”, твърди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Колкото е по-опасен и смъртоносен един микроб, толкова той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкоз е по-генетично разнороден“, каза още професорът. Той обясни, че на 10 000 един може да боледува втори път.

По думите му, не е добре онкоболни на химиотерапия и такива, които приемат имуносупресори, да се ваксинират, защото няма как хора с потисната имунна система да имат имунен отговор.

Преболедувалите коронавируса също трябва да изчакат 3 месеца преди да се ваксинират, защото имунитетът и при тях е по-слаб. Той коментира и как се отразява COVID-19 на бременните жени.

Когато майката има антитела, бебето получава три пъти по-голяма количество от тях. През първата година то е защитено от всякакви инфекции, които е прекарала майката.

каза Кантарджиев

Свързани публикации