• 17.07.2024

Кабинетите за ваксинация ще се появят на картите на Google

 Кабинетите за ваксинация ще се появят на картите на Google

Снимка: БГНЕС

Кабинентите за васинация много скоро ще се появят на картите на Google. Здравното ни министерство работи съвместно с техногиганта, за да могат лесно да се намират местата, където българските граждани да се ваксинират. Това обясни по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той обясни, че на сайта на здравното министерство не са публикувани все още датите на всички ваксини, които чакаме, така че дозите ще са значително повече от посоченото на интернет страницата. Колко точно ваксини да получи България се изчислява на база данните от Евростат. 

От тях ЕК са изчислилени процентни квоти за това коя страна каква част от ваксините да получи. За България това е 1,55% от всички заявени ваксини за евросъюза. Квотите обаче могат да се предоговарят между държавите, обясни още Ангелов.

До края на годината в България ще има достатъчно ваксини, увери той. От „Пафайзер“ ваксините за страната ни ще са близо 3,9 млн. дози, а с тях ще бъдат ваксинирани близо 2 млн. българи.

Другите ваксини са индикативни количества, които ще получим и когато са ясни датите, те ще бъдат качени на сайта на МЗ.

каза здравният министър

Вече са изпратени са всички писма до личните лекари, които да посочат колко ваксини искат да получат за да ваксинират заявилите желание, които не са попаднали в първите списъци на ваксинационния план.

Свързани публикации