• 17.07.2024

И екскурзоводите излизат на протест, от месеци са без доходи

 И екскурзоводите излизат на протест, от месеци са без доходи

Снимка: БГНЕС

Трите професионални организации на екскурзоводите в България се готвят за протест до постигане на решение за конкретни мерки за безвъзмездна финансова помощ, предвид пълната липса на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия, съобщи БГНЕС.

В писмо до премиера екскурзоводите се обръщат с настояване за приемане на спешни мерки, тъй като от началото на сезона са практически без доходи, а проведените работни срещи с Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, както и неколкократните писмени обръщения към съответните институции са останали без резултат.

Предложените до сега мерки в туристическия бранш са неприложими за тях, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори.

Протестите са предвидени да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че и това обръщение остане без конкретни резултати за целенасочена финансова подкрепа.

В България съществуват три професионални организации, Съюз на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас, в които са обединени професионалисти с различни езици и специалности в културния туризъм, които създават облика на България, различен от място за евтини алкохолни забавления, както често се възприема.

Свързани публикации