• 20.06.2024

Ирония на съдбата: Челният сблъсък на секретаря Узунов с Лаура Кьовеши

 Ирония на съдбата: Челният сблъсък на секретаря Узунов с Лаура Кьовеши

Снимка: Архив

Фактът, че именно Лаура Кьовеши ще разследва президентския секретар Пламен Узунов, е някаква ирония на съдбата.

Когато през юни български прокурори обискираха касата му в президентството, започнаха протестите против Борисов и Гешев, а името на Лаура Кьовеши бе в устите на улицата именно заради обиска на „Дондуков“ 2, пише „24 часа“

Сега първият разследван българин се очертава да бъде президентският секретар по антикорупция. Ако между 2013 и 2015 г. някой бе казал, че един ден Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще се занимава с тогавашния шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов, едва ли някой щеше да повярва. Тогава той разкриваше стари убийства, разбиваше наркобанди и печатници за фалшификати. Бе символ на борбата срещу корупцията.

Години по-късно животът се обърна и самият той е разследван за корупция, и то в разследване на една от най-добре работещите европейски служби и вероятно ще е сред първите разследвани от новата Европейска прокуратура, ръководена от румънката Кьовеши.

Узунов като министър е приел променените условия в поръчката за джиповете на МВР

Решението е на тръжната комисия, оглавявана от адвокат Вера Митрева.

Манипулацията на поръчки е спорт в Европейския съюз – това е главният път, по който се злоупотребява с европейски пари. Самата Кьовеши обяви, че ще разследва над 3000 души от целия съюз за подобни деяния.

Но повечето разбойници са достатъчно умни, за да намират вратички в закона, и ОЛАФ дори и да има съмнения, не стига до доказателства.

Не може и да се твърди, че българската прокуратура фабрикува обвинения, за да мачка президентския човек.

Както се случи през лятото, когато полицаи влязоха да обискират касата на Узунов заради подозрения, че се наговаряли под давление на Пламен Бобоков да упражнят търговия с влияние, за да бъде назначен посланик в Абуджа човек, посочен от Бобоков. И влизането в сградата на президентството беше използвано да се активират летните протести.

В случая с джиповете разследването е на една от най-работещите европейски служби, която иска от България да започне процесуални действия.

Пламен Узунов зае поста директор на ОД на МВР при правителството на Пламен Орешарски и веднага се заговори, че е червено протеже.

На 12 август 2015 г. Узунов се сблъска за първи път челно с правосъдието. Тогава млад шофьор прегази пешеходец в Пловдив, а ръководената от него полиция не задържа извършителя.

Държавното обвинение разбрало за случая не по каналния ред от МВР, а от телевизионен репортаж. Шофьорът, убил пешеходеца, не е бил тестван на място за наркотици. За тежката катастрофа със смърт на пътя не бил уведомен по каналния ред нито дежурният прокурор, нито ръководството на държавното обвинение в Пловдив.

Това стана повод тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да реагира остро, че е опънат полицейски чадър над виновника. По тази причина Узунов се раздели с поста.

Изненадващо на 27 януари 2017 г. той бе назначен от президента Румен Радев за служебен вътрешен министър.

След като сдаде министерския пост, Румен Радев взе Узунов в президентството като секретар по антикорупция.

“Винаги е бил потаен, никога не е споделял лични неща дори пред най-близки колеги”, описват го униформени от Пловдив.

Вторият сериозен скандал с Узунов избухна няколко месеца по-късно – през юни 2017 г., когато бяха разпространени негови снимки от старо тържество, на което позира като Адолф Хитлер.

Узунов дегизиран като Хитлер

ГЕРБ поискаха в парламента оставката му, но левицата и президентът замълчаха. Така президентският човек остана “циментиран” на “Дондуков” 2.

Но през юни 2020 г. съседите му на бул. “Шести септември” в Пловдив се изумиха, като видяха, че униформени претърсват дома на Пламен, а по-късно и офиса на брат му Ангел в кв. “Кючук Париж”. Тогава излязоха наяве и чатове на Узунов с Пламен Бобоков. От тях ставаше ясно, че човекът на президента е изнасял поверителна информация.

Стана ясно, че Узунов е пратил на бизнесмена съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на либийския кораб “Бадр”. И това е станало 6 дни преди то да бъде публикувано в сайта на ВАС.

От друга кореспонденция между двамата се разбра, че е изпратил договор за консултантски услуги на Бобоков с фирмата на своя брат Ангел Узунов. Тя се занимава с охранителна дейност. И това се изтълкува като търговия с влияние от страна на обвинението.

Точно с този аргумент на 9 юли 2020 г. Пламен Узунов бе задържан в къщата си в Първенец.

Той остана в ареста 24 часа. На излизане оттам коментира: “Имам процесуално качество на свидетел и няма от какво да се притеснявам”.

Кариерата му в системата на МВР започва през 1993 г. като оперативен работник в група “Престъпления против личността” във Второ РПУ в Пловдив.

После стана шеф на Криминална полиция. По различно време ръководи Второ и Пето РПУ и стига до директор на ОД на МВР.

По времето на Узунов в Пловдив бяха разкрити две стари убийства – на митничаря Георги Дребчев и на бизнесмена Огнян Харизанов (Оги Лудия). Узунов е участвал и в екипа, разбил така наречената Коматевска банда, прочула се с кървави въоръжени грабежи на обменни бюра в Пловдив.

Свързани публикации