• 20.07.2024

Иван Костов: Страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с кризата

 Иван Костов: Страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с кризата

Снимка: Архив

Бюджет 2021 разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната

Бившия министър председател България в периода 1997 – 2001 година, коментира пред БНР здравната криза в страната. Той подчерта, че е дал оценка и прогноза още на 1-ви август, която закъснява със закъснение от 40-50 дни, но е давала възможност в срок от 3 месеца да се направи подготовка да се посрещне втората вълна на пандемичната криза, която по думите му е много по-сериозна от първата.

„Предупрежденията ми не бяха чути“.

заяви Костов

„Сега си давам сметка, че усилията ми да се включа са били безсмислени, песимист съм и за ефекта от това интервю“, каза Костов и припомни, че е дал 10 интервюта в периода след началото на епидемията.

Според бившия премиер, ако сега четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в болниците в страната за лечение на инфекциозно болни, след 17 ноември трябва да очакваме тези легла да се удвоят – да станат около 6000 хоспитализирани болни:

„Това означава и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения, ако се запази сегашното съотношение, ще има около 450 души, нуждаещи се от интензивно лечение“. 

По думите на Костов страна е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза:

„Тази криза изискваше да се положи огромен труд – още от февруари месец насам, за да се прекара страната по една пътечка между хуманитарна и здравна криза. Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията“.

Иван Костов беше категоричен, че липсата на обществено довери не позволява на премиера да вземе по-строги мерки:

„Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания.

добави той.

Според Костов мерките се менят непрекъснато и се ревизират. Това по думите му подсказва, че няма управляемост на кризата.

Според него хората, които са компетентни и експерти не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата:

„Защо главният здравен инспектор, който каза, че не знае какво да се прави, стои на поста, да даде възможност там да застане друг, който знае. Това се отнася не само за тях, огромната работа трябваше да се свърши, започвайки от министъра на труда и социалната политика и завършвайки с министъра на спорта. Всички трябваше да свършат огромни неща, а не ги свършиха“.

Държавата не трябва да допуска хората да се заразяват на работните си места, подчерта той:

„Кой каза кои професии се защитават приоритетно. Как защитаваме най-поразените – защо няма регистър на хората, които са най-уязвими от инфекцията и ще дадат най-много жертви“.

Иван Костов определи като некачествена статистиката, по която ежедневно се обявяват данните за заразени те с Covid-19:

„На нея не може много да се разчита. Не става за управление. В нея не се обявяват хората, които са се възстановили, които вкъщи са се излекували. По статистиката излиза, че у нас хората боледуват средно по 1 месец, това не може да е така“. 

Не може хора, които не могат да четат числа и статистики, да управляват кризата, заяви още Костов.

Бившият премиер на България даде оценката си за Бюджет 2021

„Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997-а година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам.-финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната“.

Костов обясни, че пандемиите са еднократни процеси, независимо колко време продължават, а на еднократен процес се отговаря с еднократни извънредни разходи, каквато е мярката 60 на 40:

„Има епидемична обстановка – има мярка, няма епидемична обстановка – няма мярка. Повишават се постоянно разходи в бюджета – за пенсии, за социални. Това е недопустимо като отговор на извънредни обстоятелства на епидемията. Тези недопустима разходна политика ще доведе до прекомерен структурен дефицит. Това бързо ще увеличи дълга на страната, а с него и лихвените разходи за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени възможности“.

Свързани публикации

None found