• 21.03.2023

Иван Айолов: Енергийно бедните семейства трябва да бъдат защитени

 Иван Айолов: Енергийно бедните семейства трябва да бъдат защитени

Снимка: пресслужба БСП

Либерализацията на енергийния пазар ще донесе плюсове за дребните потребители, смята кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР


Трябва да се разработи методика за защита на енергийно бедните семейства, а не тези социални проблеми да се решават чрез изкуствено задържане на цените на електроенергията и газа. Това каза енергийният експерт Иван Айолов, кандидат-депутат от листата на „БСП за България“ в 24 МИР, в ефира на радио „Фокус“ .

Експертът подчерта, че при управлението на страната през последните четири години не е започнала реализация на съвременна и актуална енергийна стратегия, която да включва развитие на генериращи мощности и на мрежата, на износа на електроенергия, както и на необходимите инвестиции и тяхната ефективност.

„Управленската структура на различните дружества, въпросите, свързани с енергийната ефективност, която не е само опаковане на сградите, а нови и модерни технологии, методиката за енергийно бедните. Във „Визия за България“ и в предизборната програма на БСП се поставя въпросът, че обхватът от 250 000 жители съвсем не е достатъчен. Трябва да постигнем минимум компенсиране и защита на поне 500 000, тъй като по данни на Евростат енергийно бедните семейства са около 30%, около 30% живеят в недобре отоплени жилища, а около 30% от семейния бюджет отива за покриване на ежемесечните сметки. Цената на електроенергията и на отоплението не следва да бъде инструмент, с който се решават социалните проблеми“, обясни експертът.

По думите му трябва да бъде изготвена методика, защото в момента българската енергетика се намира в тежко състояние. „Тя е под много сериозен натиск по две основни причини – главоломното нарастване на цената на квотите за въглероден диоксид, което рефлектира върху цената на електроенергията за потребителите, и повишението на цената на газа, която се определя по новата форма на база спотовите пазари“, заяви той.

Айолов допълни, че вдигането на цената от 1 юли е обосновано икономически, но при изготвяне на предложенията на съответните електроразпределителните дружества има неща, които трябва да бъдат анализирани.

Енергийната система на България е физически свързана с европейската електроенергийна и газова система, следва едно обединяване на пазарите и тези цени не могат да бъдат удържани. Регулаторът е в трудна ситуация, тъй като международните цени растат, същевременно нивото на заплащане и материално състояние на българските граждани е ниско и не отговаря на европейското. Затова БСП настоява за разработване на методика за защита на енергийно бедните семейства, а не чрез изкуствено задържане на цената да се решават тези социални проблеми.

категоричен е Айилов.

Кандидатът за народен представител не е съгласен с искането на ЧЕЗ за увеличение на нощната тарифа. „При изготвяне на предложенията на съответните електроразпределителни дружества има неща, които трябва да бъдат анализирани. Това са т. нар. оперативни разходи и разходи за персонал. Важен е въпросът с управление на структурите на бордовете, където в момента има случайно попаднали хора, без експертиза и непознаване на технологията на процеса. Сериозен е въпросът с анализа на заплатите, но не на енергетиците на терен, а на администрацията, където има сериозно залитане. Сериозен въпрос са и разходите за инвестиции и ремонти с т. нар. рамкови договори или инвестиционни предприятия – схема, с която да се заобикаля законът с обществените поръчки, а ремонти се извършват на необосновано високи цени“, коментира още експертът“, аргументира се той.

Според Иван Айолов либерализацията на енергийния пазар ще донесе плюсове за дребните потребители.

Свързани публикации