• 25.05.2024

(ВИДЕО) България под блокада: Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

 (ВИДЕО) България под блокада: Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Десетки блокади започнаха протестиращите зърнопроизводители в понеделник, които настояват за продължаване на забраната за внос на украинско зърно. Голяма част от блокадите са по границата с Румъния.

В района на Дунав мост зърнопроизводителите обявиха на обяд, че затварят границата за час – час и половина.

„След това поетапно на един час ще пропускаме автомобили, за да можем да осигурим коридор на гражданите. Към 17 часа ще приключим, за да може за час пик преминаването пътя да бъде освободен“, каза зърнопроизводителят Милен Колев пред Нова тв.

2-часово блокада към 12 часа направиха зърнопроизводителите по пътят към Видин за „Дунав мост 2“. Блокадата реално е на 5 километра от моста.

На пътя София-Варна, край село Шереметя земеделците се оплакаха от масови полицейски проверки преди включването им в протеста.

Зърнопроизводители се опитаха да блокират главен път Е-79 и АМ „Струма“ край Благоевград, но полицията не допусна това. След големи разправии и спорове с полицията в крайна сметка само тракторите обиколиха двете кръгови след м. Полигона край Благоевград между Е-79 и АМ „Струма“, като бяха ескортирани от полицията и не успяха да блокират кръговите.

400 трактора от Перник са вече на Владая и причиняват километрични задръствания.

Трактори и тежка земеделска техника от Свищов потеглиха към София. Земеделците се движат бавно, а колоната е с дължина над 2 км. От Петолъчката край Ямбол тежките машини също са потеглили към София. По думите на протестиращите всички шофьори по пътя са солидарни с тях, отбиват, като видят колоната, и ги поздравяват с клаксони. Земеделците са категорични, че няма да отстъпят от исканията си независимо как ги нарича министър-председателят Денков.

От Област Хасково също пътуват, но през обходен маршрут, защото полицаи не са ги пуснали през Е80.

Свързани публикации

None found