• 25.09.2022

Лаборанти: Ако имате под 500 единици антитела, ваксинирайте се

 Лаборанти: Ако имате под 500 единици антитела, ваксинирайте се

Снимка: BGReporter.info

От 11 ноември влиза в сила възможността за зелен сертификат за антитела, съобщава bTV.

Стойности на антителата 10 пъти над нормата – или 150 единици по международните стандарти, дават ориентир, че сме преминали през заразата.

Това обаче не е гаранция, че няма да се заразим отново, казва д-р Недялко Калъчев, който е собственик на лаборатория.

Ако ме бяхте питала преди 8 месеца, щях да кажа, че това е високо количество антитела. За индийския вариант това е относително ниско, но все пак някакво количество. Логиката, която съветваме нашите пациенти, е, ако имат под 500 антитела – поставете си реимунизация.

заяви той

В момента дневно в лабораторията му се тестват над 500 души. Очаква след въвеждането на зелен сертификат и за антитела напливът да се увеличи

„Съветваме пациентите да изчакат – нямаме готовност, трябва да се синхронизират със здравната информационна система. Нека изчакат поне до понеделник“, добави той.

Д-р Калъчев не изключва възможност и този сертификат да може да бъде фалшифициран. Смята обаче, че преминаването му през Националната здравно-информационна система дава някаква сигурност. Подобно е мнението и на проф. Ива Христова.

При съвременните условия изследванията са автоматизирани и остава запис какви стойности са получили. При проверка може да се докаже колко са единиците.

заяви тя

Проф. Христова също съветва преболедувалите да се имунизират, а не да разчитат на антителата си.

„Ако е минало повече от 6 месеца, особено ако са 8 – просто нека да се ваксинират. Няма смисъл да ги мерят“, добави тя.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести подчерта, че за издаване на зелен сертификат ще могат да се използват само изследвания за антитела, направени след 11 ноември.

Свързани публикации

None found