• 15.07.2024

За да сте здрави, заложете на ферментиралите храни през зимата

 За да сте здрави, заложете на ферментиралите храни през зимата

Снимка: facebook/Angek Ya

Най-добрият начин да заредим организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими е да похапваме ферментирали храни. През зимата се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото няма толкова богат избор. Поради тази причина още със захлаждане на времето хората се подготвят със зимните салати, туршиите, маринованите храни.

Класическата българска кухня е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред, а и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Другите ползи от ферментиралите храни са, че са ниско съдържание на захар и калории, но с високо съдържание на фибри. Добрите бактерии в тях, подпомагат превенцията срещу гъбични инфекции, затлъстяване и диабет.

Съдържащите се в тях пробиотици поддържат храносмилателната система в добро здраве, а тяхното консумиране подпомага по-бързото справяне с настинки и грип.

Те помагат още за контролиране на нивата на кръвната захар, намаляват и апетита. Консумацията на ферментирали храни, помага за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Сред полезните ферментирали храни са киселото зеле, туршията, кефирът, киселото мляко

Свързани публикации