• 17.07.2024

Защо е важно да ядем ферментирали храни?

 Защо е важно да ядем ферментирали храни?

Снимка: Архив

Какво е хубавото?

Благотворните ефекти на ферментиралата храна са известни на човечеството от отдавна. Още преди хладилниците хората са се хранили с богати на живи бактерии храни – чревната флора се нуждае от това, за да поддържа деликатния си баланс, пише bio.bg

Ако и на вас ви е дошло до гуша от свръх пастьоризирани, напълно изчистени от всичко и вредно, но и полезно, храни, обърнете внимание на ферментиралите храни. При процеса захарите и въглехидратите в храната се преобразуват; получават се органични киселини, които консервират по естествен начин.

80% от имунната система зависи от добрата работа на стомашно-чревния тракт. Ако го захранвате с добри бактерии чрез ферментирали храни, той ще бъде в състояние да дава отпор на злостотворните такива.

Направете си сами

Ако сами се погрижите да си направите ферментирала храна, тя може да трае с месеци. А след като са и доказано полезни, вкусни и пълни с ценни вещества, ще имате и по-малко разходи за инсулино провокиращи, нискохранителни продукти за засищане като паста, хляб, картофи.

Започнете с малки порции ферментирали храни, веднъж или два пъти дневно – добавете например мариновано червено цвекло, туршия или кисело зеле към салатата си, насладете им се самостоятелно или като гарнитура.

След като си изядете ферментиралата храна, тя започва да действа активно в стомаха и червата, балансирайки бактериите и киселинността; освобождава ензими, които подобряват храносмилането и спомага организмът да извлече  повече от ценните вещества в менюто ви. Ще забравите за проблеми със запека, без да давате пари за добавки.

Направете си ги сами – повечето ядливи плодове и зеленчуци много лесно могат да се приведат във ферментирало състояние в домашни условия. Някои от най-популярните са червено цвекло, домати, репички, лук, чесън, зелен боб. Заменете хляба с квасен, яжте истинско кисело мляко и сирене, пийте ферментирали напитки (комбуча например)…

В магазина

Ако все пак решите да купувате готови продукти, ето какво да следите:

  • Ферментиралите храни са пълни с живи организми, затова е много важно да бъдат съхранявани правилно – в хладилната секция на магазина
  • Огледайте внимателно етикета, ако пише, че е пастьоризирано, не го взимайте; процесът убива всичко живо.
  • Ферментирала и кисела храна са различни неща; киселите краставички от магазина са киснати в оцет, не ферментирали.
  • И, естествено, купувайте био храни, без ГМО, от местни производители.

В сайта на издателство „Еньовче“ ще намерите още много интересни книги.

Свързани публикации