• 17.07.2024

Започва наблюдение на прелетните птици в Гоцеделчевско

 Започва наблюдение на прелетните птици в Гоцеделчевско

Снимка: БНР

Наблюдение на птици организира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев.

Инициативата ще се проведе днес от 10:00 часа в местността „Рибарниците“, по повод отбелязването на Европейските дни на птиците 2020г.

Гоце Делчев е един от петте европейски града, които тази година ще се включат в Европейските дни на птиците, които отбелязваме за 27-ми път в национален мащаб. Така че, очакваме много хора да се включат, ние сме организирали едно наблюдение на птици, което правим всяка година. По едно и също време милиони хора от Европа наблюдават птици, точно това е уникалното на това събитие. Милиони хора излизат, за да се наслаждават на гледката от стотиците хиляди птици, които мигрират на юг точно в този момент

съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов от БДЗП, Г. Делчев.

В момента е финалната фаза на миграцията на птиците, затова природолюбителите се надяват да наблюдават много интересни видове, сред които бял и черен щъркел. Мястото на наблюдението е местността „Рибарниците“ край Гоце Делчев, което е уникално за този район.

То е от изключително значение за метообитанието на птиците. Но, за съжаление, то е застрашено, заради изкопните дейности, които се извършват там, извличането на инертни материали. Точно заради тази дейност се уврежда средата на птиците, а много водолюбиви птици използват това място за почивки по време на миграцията

допълва Попов.

Той уточни, че точно поради това увреждане на природата се срещат все по-малко мигриращи птици в този район, но иначе, едни от най-често срещаните са орел рибар, белоока потапница, кокило бегачи и други. В момента продължава есенната миграция на лястовиците, на част от грабливите птици и на бързолетите, за които има сведения, че правят едни от най-късните миграции, след средата на месец октомври.

Свързани публикации

None found