• 01.02.2023

(Заповед) От понеделник до четвъртък ще ваксинират хора над 60 години

 (Заповед) От понеделник до четвъртък ще ваксинират хора над 60 години

Снимка: BGReporter.info

Директорите на регионалните здравни инспекции да създадат организация за приоритетно доставяне на ваксини срещу COVID-19 на общопрактикуващите лекари. Ваксините се доставят всеки понеделник на база на предварително заявени от всеки общопрактикуващ лекар количества и вид, в зависимост от наличностите. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

След среща на новия здравен министър с представители на лекарския съюз е поет ангажимент приоритетно ваксините да отиват при личните лекари и да се покрие групата на хората над 65 г., които не могат да се възползват от зелените коридори. Очаква се самите коридори да останат, но също да работят само за възрастни и хронично болни от понеделник до четвъртък, а останалите желаещи да могат да се ваксинират в петък, събота и неделя както в коридорите, така и при личните лекари.

От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и останалите разкрити ваксинационни центрове ваксинират лица на възраст над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването.

Снимка: Заповед на министър д-р Стойчо Кацаров

До 18 май директорите на регионалните здравни инспекции да определят логистични пунктове във всяка община, а където е необходимо до отдалечени населени места за доставка на ваксините, като предварително обявят приблизителен час на доставката. Адресите на пунктовете с публикуват на интернет страницата на РЗИ с лице и телефон за контакт.

Всеки личен лекар до четвъртък на предишната седмица по електронна поща на РЗИ заявява необходимите количества ваксини срещу COVID-19 (по вид, за първа/втора доза, брой флакони) за следващата седмица, както и логистичния пункт, от който ще ги получава.

Регионалните здравни инспекции организират транспортирането на разпределените ваксини до логистичните пунктове. При необходимост съдействие за транспортиране на доставките да бъде оказано от регионалните структури на МТСП, МВР, областните управители и кметовете на общини.

Общопрактикуващите лекари носят отговорност за получаването на ваксините, в определеното за целта работно време на пункта.

Свързани публикации

None found