• 18.07.2024

Жизненоважни лекарства за бременни все още липсват в някои аптеки

 Жизненоважни лекарства за бременни все още липсват в някои аптеки

Снимка: pixabay

Жизненоважни лекарства като „Фраксипарин” и „Клексан” все още липсват в някои от аптеките в страната. Това споделят голяма част от бъдещите майки, които страдат от тромбофилия и трябва задължително да пият тези медикаменти, съобщава NOVA.

Преди няколко дни стана ясно, че лекарствата ще се продават в определени аптеки, само срещу рецепта и генетично изследване. Регламентът беше въведен, за да се избегне безконтролното им изкупуване от пациенти с коронавирус.

„Заболяването е много опасно както за майката, така и за бебето. Всеки ден трябва да си поставяме тези инжекции. Въпреки, че вече би трябвало навсякъде да има съответните лекарства, в много от аптеките те липсват. Казват ни, че не знаят кога ще има доставка. Комуникирам с много бременни жени в социалните мрежи. Така, ако някоя има повече дози от лекарството, изпраща на друга, за да си помагаме. Търсим помощ и от чужбина”.

сподели бременната Теодора Тодорова

„В град Съединение едно момиче сподели, че трета седмица няма „Клексан”. Лекарствата липсват дори в големи градове като Русе и Варна. Има много проблеми с получаването на тези медикаменти. Първият е с рецептите. Тези, които са на Фраксипарин”, не могат да вземат Клексан”. Най-добре е личният лекар да напише на една рецепта и двете лекарства“.

коментира Мариана Александрова, администратор на една група от Facebook групите, в които се търсят лекарства

Свързани публикации

None found