• 17.04.2024

Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

 Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Снимка: BGReporter.info

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?


„Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света“.

обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на „България сутрин“.

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

„Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира“.

коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

„В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен „данък роботи“, за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично“.

подчерта експертът

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

„В момента в Германия тече пилотен проект – дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката.

разясни Кирилов

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

Свързани публикации

None found