• 17.07.2024

ЕНП и „бъркотията“ в България

 ЕНП и „бъркотията“ в България

Снимка: БНР

По време на дебатите за приемане на резолюцията от Европейския парламент относно корупционната криза у нас, Европейската народна партия, чийто член е и ГЕРБ, беше обвинена в двойни стандарти. От една страна депутатите й настояват да се спрат еврофондовете за страни, които не спазват европейските ценности, от друга стои изказването на лидера й Манфред Вебер за България, че у нас „не всичко е перфектно“, но пък управлението на Борисов е поставило страната „на правия път“.

Започнала през юли „бъркотия“ в България, както базираният в Брюксел сайт „Политико“, цитиран от онлайн изданието Медиапул, нарича антиправителствените протести, е в много неудобен момент за ЕНП. Партията трябва да защити евросредствата, но в същото време изплащането на тези пари трябва да стане при върховенство на закона и прозрачност. За самия Борисов обвиненията в корупция са нападки от страна на политическите му опоненти. Зелените, социалистите и либералите в ЕС нападнаха ЕНП, която има мнозинство в ЕП, като ги обвиниха в лицемерие.

Знаете ли кого подкрепяте?

пита румънският депутат Рамона Стругариу (Обнови Европа), като критикува „могъщите“ европейски политици по време на вчерашните дебати относно проекторезолюцията.

Тя напомни и че най-силният съюзник на Борисов в ЕНП през псоледните десет години е германският канцлер Ангела Меркел.

Прокараната вчера резолюция няма обвързваща сила, но е победа за зелените, социалистите и либералите. Злоупотребата с евросредства е ключ към разцвета на корупцията в страните и повдига сериозно въпроса за финансирането на европроектите в страни, където върховенството на закона се погазва. Дискусията за обвързването на закона и механизмите на усвояването им ще става все по-оживена в бюрократичните среди на европейските институции.

Свързани публикации

None found