• 15.07.2024

Емил Хърсев: Лихвите са много по-ниски от инфлацията, получавате скрита субсидия

 Емил Хърсев: Лихвите са много по-ниски от инфлацията, получавате скрита субсидия

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов определи като малка победа факта, че инфлацията за октомври в България за първи път се понижава след период на близо 2 години постоянни ръстове.

„Данните показват, че горната точка на инфлационния процес е преминала. Той е с много по-малка интензивност. Инфлацията при нас е основно вносна. Надявам се да продължава да намалява и да стигнем до здравословните един-два процента годишно“, коментира финансистът доц. Емил Хърсев по Bulgaria ON AIR.

По думите му инфлацията не е най-страшното нещо на света. Една дефлация – намаляване на цените при стагнация на пазара, е много по-опасна за икономиката, даде пример финансистът.

„Лихвите по кредитите растат в резултат на отговора от Централните банки. Кредитополучателите продължават да получават по-голяма субсидия, те плащат отрицателна лихва. Всички, които имаме парични наличности и не ползваме кредити, спонсорираме онези, които имат кредити. Всеки кредитополучател получава по 10% скрита субсидия – ще връща по-евтини пари, отколкото е взел“, каза още доц. Хърсев.

Той не вижда начин да се премине към фиксирани лихвени проценти, тъй като икономиката работи с плаващи лихви от 90-те години. „Въпреки увеличението на пазарния лихвен процент, лихвите са много по-ниски от инфлацията“, изтъкна още веднъж доц. Хърсев. 

Финансистът не смята, че кредитирането трябва да се ограничава, тъй като то съдейства за увеличаване на капиталообразуването в страната. Гостът добави, че начинът да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече.

Според него има основания за притеснение поради факта, че влизаме в новата година със стар бюджет.
„Сегашният парламент очевидно не може да състави и приеме бюджет с мнозинство. За щастие, българският бизнес в голямата си част е автономен. Има един сектор, който съществува от държавни поръчки, в него фирмите все повече намаляват. Намаляват и държавните поръчки“, посочи доц. Хърсев.

„Присъединяването ни към Еврозоната е част от договора за присъединяването към ЕС. Той е ратифициран от парламента. Това е акт, който има приоритет спрямо вътрешното законодателството на страната“, заяви финансистът.

Свързани публикации

None found