• 05.03.2024

Елена Йончева: В Централна и Източна Европа нараства контролът на властта над медиите

 Елена Йончева: В Централна и Източна Европа нараства контролът на властта над медиите

Снимка: Архив

Искам приоритет в работата на ЕК и ЕП да е защита на независимата журналистика, заяви тя

Искам приоритет в работата на ЕК и ЕП да е защита на независимата журналистика„. Това каза евродепутатът Елена Йончева от БСП/ПЕС, пред БНР в интервю на Диана Янкулова. Йончева ще бъде модератор на международна конференция за свободата на медиите и културните институции в Европа, организирана от парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП. Тя припомни приетата резолюция за свободата на медиите, чийто съавтор е.

По думите на евродепутатът предстоящата конференция е важна, защото нараства контролът на управляващите над медиите, особено в Централна и Източна Европа:

„В Унгария беше затворено най-критичното към управляващите радио. В Полша бяха вдигнати данъците за независимите медии. В Словения министър-председателят атакува през социалните медии журналист, защото е направил репортаж за състоянието на медиите в страната. Там беше орязано финансирането на Словенската информационна агенция. В Хърватия има все повече дела срещу журналисти, които разследват корупцията и организираната престъпност. За България си знаем положението“.

Йончева подчерта, че целта на конференцията е Европейската комисия да предприеме бързо законодателни решения за защита на свободата на медиите – въз основа на вече приетата резолюция:

„Основната работа сме я направили, но сега трябва да има натиск върху ЕД и тази конференция е част от този натиск“.

Тя посочи, че прави впечатление, когато премиерът Бойко Борисов за втори път отказва да се яви в Европейския парламент:

„Това дава възможност на евродепутатите от всички страни да се запознаят със състоянието в България с върховенството на закона. Ние сме 14 евродепутати в мониторинговата група и ще продължаваме да го каним, докато всеки един от нас, включително и тези, които са от ЕНП, не разберат как се управлява в България. … Това с джипката аз съм го виждала в Северна Корея. Не съм виждала подобно поведение в нито една страна в Европа, включително в тези, които сочим, че има проблем с медиите“. 

Свързани публикации