• 17.07.2024

ЕК: Безотчетността на главния прокурор – трън в евродоклада за върховенството на закона у нас

 ЕК: Безотчетността на главния прокурор – трън в евродоклада за върховенството на закона у нас

Снимка: БНР

Брюксел призовава да се реши проблема с безконтролността и безотчетността на главния прокурор у нас. За това настояват и Венецианската комисия, както и Съветът на Европа.

Европейската комисия отчита продължаващите протести на фона на ненаказана политическа корупция и съдебна система, която не е напълно реформирана. В представения днес доклад за върховенството на закона във всички страни членове на ЕС, Комисията отчита за България и връзките между политици и медии, предава Медиапул.

Изводите от евродоклада са сериозен удар и за правителството, и за главния прокурор, чиито оставки са искани от протестиращите вече трети месец. И Иван Гешев, и неговият предшественик Сотир Цацаров, отричат сочения от ЕК проблем за недосегаемостта на главния прокурор. От Брюксел за пореден път призовават за независими прокурори, които да бъдат в състояние да проведат разследване на главния прокурор.

Основният мониторингов механизъм за страната все още не е отменен.

Окончателно решение за въведения през 2007 г. мониторинг предстои

пише Комисията.

Има вероятност Европейският парламент да приеме специална резолюция за върховенството на закона, което е безпрецедентна практика досега, по думите на бившия евродепутат и сегашен вицепрезидент Илияна Йотова. По думите й, европейските институции избягват да се бъркат във вътрешни политически процеси.

Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо.

допълва Йотова.

В доклада се споменава и „Апартаментгейт“. За ЕК политическото лобиране в страната ни остава нерегламентирано.

Остра критика е отправила Комисията по отношение на медийната сфера у нас. Собствеността им не е достатъчно прозрачна. Медиите са под политически и икономически натиск. Отчитайки и натиска върху неправителствените организации, ЕК е изразила тревога по отношение на жизнеспособността на гражданското общество.

Свързани публикации

None found