• 19.05.2024

Експерт съветва как да се отървете от болките след сън

 Експерт съветва как да се отървете от болките след сън

Много хора се оплакват от болки в гърба, шията и главоболие, които започват веднага след събуждане. Хиропрактикът и специалист по рехабилитация Григорий Башкирцев разказа каква е причината за това и как да подобрите качеството на съня си.

Няма универсална и най-добра поза за сън, подходяща за абсолютно всички. Позите отстрани и по гърба обаче се считат за най-полезни. Но не се препоръчва да спите по корем, тъй като в това положение доставката на кислород към мозъка намалява.

Около 41% от хората заспиват на една страна, но при сърдечни проблеми е по-добре да спят на дясната си страна. Най-безопасната позиция за гръбнака е легнала по гръб, но само 8% от хората смятат тази позиция за удобна за сън. Но почивката в тази позиция има благоприятен ефект върху вътрешните органи, тъй като нищо не оказва натиск върху тях.

Но не е толкова важна позицията за сън, колкото правилната възглавница. Това съобщи рехабилитаторът Григорий Башкирцев.

„Най-често основната причина за неразположение след сън е неправилно избраната възглавница. Каква трябва да бъде идеалната възглавница, така че след събуждане да се чувствате отпочинали и пълни с енергия?

Ако предпочитате да спите по гръб, тогава възглавницата трябва да е със средна височина (8-10 см) и средна твърдост. Ако обичате да спите настрани, възглавницата трябва да е висока (височина = ширина на раменете от раменната става до основата на врата).

За тези, които обичат спят по корем, подходящи са меки и тънки възглавници, а също така може да се препоръча да поставите друга възглавница под корема, така че по време на сън долната част на гърба да не се пренатоварва.“

Но поради факта, че по време на сън постоянно сменяме позицията на сън, препоръките за възглавници и матраци могат да се считат за много относителни, пише Zdrave.to.

Свързани публикации

None found