• 02.06.2023

Експерт: Партиите трябва да имат вътрешна регулация срещу корупцията

 Експерт: Партиите трябва да имат вътрешна регулация срещу корупцията

„Това не е първата вълна незаконно преминаващи мигранти. Голямата вълна беше 2013- 2016г. Тогава гърците построиха стените си за ограничения и мигрантите тръгнаха вместо през Гърция, през България. 2013г. беше българското начало, а голямата експлозия беше когато гърците започнаха да возят мигрантите от островите с фериботи до сушата”, коментира Тихомир Безлов, главен експерт в програма „Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията пред Нова нюз.

Според експерта, механизмът на проблема е, че има цялостна система на корупция.

„МВР не е нищо различно от приходната администрация или местната администрация. Имаме много оптимистични или песимистични очаквания, че това може да се спре, което е просто нереалистично. Колкото по-бедна е страната, толкова по-високи са нивата на корупция. А как точно се изчислява корупцията е много голяма тема. Когато една страна се качва по отношение на дохода си, тя започва да намалява нивата си на корупция”, каза Безлов.

Той допълни, че самите политически партии трябва да имат вътрешна регулация срещу корупцията, тъй като от тях тръгва администрацията, те я сменят, те избират кой да остане, кой да напусне.

Свързани публикации

None found