• 24.04.2024

Експерти: Маските в училище – задължителни максимум за 2 часа

 Експерти: Маските в училище – задължителни максимум за 2 часа

Снимка: БГНЕС

Медицинските специалисти са категорично „за“ задължителното носене на маски в училище. Темата беше дискутирана на 19-тата национална медицинска среща „От зърното до здравето“, предава NOVA.

Въпреки притесненията на голяма част от обществото носенето на маски в училище вече е задължителна мярка срещу разпространението на коронавируса, а специалистите по здравни грижи са категорични, че това е добра стъпка в борбата със заболяването.

„Според мен е добре, въпреки, че разбирам, че им е трудно, но в края на краищата виждаме, че в училищата има разпространение. Това все пак е механична преграда, която спира разпространението на вируса”, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Въпреки това обаче, носенето на маска продължително време крие и своите рискове.

„Учениците са заети в училище около 8 и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този период, според мен наистина крие опасности от инфектиране с други инфекции и при евентуално полепване на COVID-19 – губене на протективната фукнция на маската”, коментира алергологът д-р Тихомир Мустаков.

коментира алергологът д-р Тихомир Мустаков

Не по-малко важни обаче са и другите мерки за безопасност.

Именно затова според лекарите трябва да се обърне внимание на периода през който трябва да се носят маските. „Трябва да бъде регламентирано колко време да бъде носена маската, защото след около 2 до 4 часа тя започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото предпазващ филтър”.

каза още Мустаков

С началото на учебната година се появиха и нови случаи на заразени с коронавирус, но според специалисти причината не е връщането на учениците в класните стаи.

„Аз мисля, че е от предходен период, защото до колкото имам сведения – това беше буквално в първите дни на учебната година. Мисля, че в следващите дни ще има още повече открити ученици с позитивен тест”.

смята Аргирова.

На този етап маските в училище остават задължителни.

Свързани публикации