• 25.05.2024

Експерти: Имотният балон у нас е вече факт

 Експерти: Имотният балон у нас е вече факт

Снимка: NOVA

Луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо от всякога през последните месеци. Това заяви пред bTV Анас Хамид, който е брокер в голяма агенция за недвижими имоти.

Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко.

обяснява той

Скокът на цените на имотите през последната година е невиждан. „От миналата година до сега има 37% вдигане на цените. Това е така, защото е по-голямо търсенето на пазара в момента и това реално вдига цените. Основният казус е с банките, защото банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви“, обясни Хамид.

БНБ въведе нова мярка за банките, като ги принуждава да гарантират с два пъти по-голям собствен капитал всеки даден ипотечен кредит. Според финансиста Никола Янков мярката на народната банка е знак, че имотният пазар вече е рисков.

Говорим за 60 хиляди нови жилища продадени първите 6 месеца на годината. Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде са тези апартаменти. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда от собствени средства. Това са преди всичко готови пари, които са спестени пари.

обяснява Янков, цитиран от money.bg

Цените се вдигат от хората готови да купят със собствени спестявания, а останалите взимат ипотечни кредити на вече високите цени. Експерти наблюдават, че голяма част от имотите се купуват заради страха на хората от инфлацията, а не защото са им необходими.

Имотният балон е вече факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити. Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава е възможно да го продадете за 80 или 70 единици.

уточнява експертът

 Терен за милиони в скъпите квартали

В колкото по-скъпи и желани квартали са имотите, толкова по-лесно се продават, споделят брокери. Затова и празни терени в най-скъпия район на София – Докторски паметник, се продават за милиони. Например терен от едва 264 квадратни метра струва 2,1 милиона евро.

Време е българите, поне тези с финансови възможности, да потърсят алтернативи за парите си. Има такива алтернативи. Най-нормалното нещо е да се инвестира чрез инвестиционни сметки на глобалните финансови пазари, които дават доста предимства в сравнение с имотите в България.

съветва Никола Янков.

С около 50 хиляди души намалява населението на България всяка година, а около 60 хиляди са новите жилища, продадени през последната година.

Свързани публикации

None found